Технологиите са страхотно нещо, тъй като са своеобразно продължение на въображението ни във физическия свят. Всички невероятни джаджи, които имаме днес, са били продукт на нечия, често, налудничава идея, еволюирала в общополезен, интересен и готин продукт.

Тази седмица учени от Института по технологии в Масачузетс са успели да създадат технология, въплъщаваща именно тези три качества, предаде TechCrunch.

Като използвали радио вълни, хората от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект в Института създали компютърна невронна мрежа, която може да "вижда" хора през стени.

Чрез измерване на отразени от тялото на човек радио сигнали, програмата генерира семпъл образ, пресъздаващ торса и крайниците с прави линии.

Любопитното в случая е, че екипът от специалисти никога не е обучавал системата да вижда през стени, а изкуственият интелект сам е използвал знанията си, за да усвои тази способност.

Идеята е технологията да намери приложение основно в медицината за наблюдение на развитието на заболявания като множествена склероза и Паркинсон.