През февруари тази година група учени публикуваха доклад, който разкри, че на повече от километър под повърхността на Тихия океан на югоизток от Австралия, лежи континент, който откривателите му нарекоха Зеландия.

Парче земя с размерите на Индия, потънало преди около 80 милиона години, накара мнозина да смятат, че сме открили осми континент, от който над вълните днес се подават само 6%. И докато тогава много хора отхвърлиха твърденията като грешни спекулации, наскоро екип от учени от 23 държави показа доказателства, че действително Зеландия е била място на сухоземен живот.

Илюстративна карта на Зеландия

Източник: National Science Foundation

Илюстративна карта на Зеландия

Националната фондация на науките в Австралия публикува данни за над 6000 вида фосили на растения, спори и тичинков прашец, които свидетелстват за това, че континентът е съществувал над водата и е бил дом на много видове живот. Тепърва предстои откритите останки да бъдат изучавани и класифицирани, но е възможно фосилите да съдържат следи от различни организми от тези, които познаваме днес.

Учените са успели да стигнат до дълбочина до 2500 и да извадят проби от потъналия континент

Източник: National Science Foundation

Учените са успели да стигнат до дълбочина до 2500 и да извадят проби от потъналия континент

Учените са успели да достигнат до 2500 метра под морското равнище и да извадят седиментни натрупвания, които могат дадат повече информация относно структурата, релефа и историята на Зеландия. За момента фактите сочат, че парчето земя е било част от Антарктика и Австралия, но се е откъснало при разместване на тектонни плочи.

Въпреки че няма слухове или твърдения континентът да представлява митичната Атлантида, взетите проби могат да ни дадат нови гледни точки за това как е излеждала Земята преди милиони години.