Тежкият емоционален стрес може да предизвика внезапно сърдечно заболяване, което създава същия вид дългосрочни увреждания като сърдечния удар, показват нови изследвания.

Докато предишни проучвания предполагат, че причинените вреди са временни, учените от Университета в Абърдийн сега откриват, че ефектите могат да бъдат постоянни, като тези от сърдечен удар.

Такоцубо кардиомиопатия

Снимка 323979

Източник: iStock

Такоцубо кардиомиопатията или "нарушен сърдечен синдром" засяга най-малко 3000 души в Обединеното кралство и обикновено се задейства от травматични събития от живота, като например отчаяние, съобщава Independet. По време на атака сърдечният мускул отслабва до такава степен, че вече не може да функционира толкова ефективно.

В проучването, финансирано от Британската сърдечна фондация, екип от лекари изследва 37 пациенти с Такоцубо кардиомиопатия за период от две години, използвайки ултразвук и ядрено магнитен резонанс.

Те представят резултатите си на научно заседание на Американската асоциация по сърдечни заболявания в Анахайм, Калифорния, и разкриват, че участниците имат голямо увреждане на мускулната тъкан на сърцето, което намалява еластичността, предотвратявайки пълните контракции с всеки сърдечен ритъм.

Според друго проучване, проведено от Харвардското медицинско училище, повече от 90% от съобщените случаи на нарушен сърдечен синдром са жени на възраст между 58 и 75 години.

Снимка 323977

Източник: iStock

"Такоцубо е опустошителна болест, която може внезапно да удари иначе здрави хора", обяснява професор Джеръми Пиърсън, медицински директор на Британската сърдечна фондация.

"Преди смятахме, че ефектите от тази животозастрашаваща болест са временни, но сега виждаме, че те продължават да засягат хората до края на живота им", допълва професорът.

"Това ново проучване показва, че има дългосрочни ефекти върху здравето на сърцето и предполага, че трябва да лекуваме пациентите по подобен начин на тези, които са изложени на риск от сърдечна недостатъчност", заключва Джеръми Пиърсън.