Днес световната общност отбелязва Международния ден на щастието.

Денят се чества от 2012 г. по инициатива на кралство Бутан. Сигурно знаете, че в малката държава има министерство на щастието, което изчислява нивото на благополучие на нацията си чрез т.нар. показател брутно национално щастие, въведен още през 1972 г. Разказвали сме за кралство Бутан в предишен материал, който, естествено, е посветен на щастието. 

Кралство Бутан - голяма доза щастие (СНИМКИ)

Кралство Бутан - голяма доза щастие (СНИМКИ)

Това е страната, в която щастието на хората е по-важно от брутния вътрешен продукт

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието. Преди няколко дни организацията публикува своята ежегодна класация на най-щастливите държави по света. В нея традиционно скандинавските държави са превзели първите места, а България е на 105-о място, като сме позиционирани между Палестинската автономия и Сиера Леоне. 

Къде живеят най-щастливите хора

Къде живеят най-щастливите хора

Къде е България

Един от най-мъдрите изводи на авторите на доклада на ООН е, че щастливи са тези, които успяват да превръщат богатството в благосъстояние. Защото тежко на тези, които вярват, че парите и материалните блага ще ги направят щастливи. 

Как Нова Зеландия се превърна в една от най-щастливите държави

Как Нова Зеландия се превърна в една от най-щастливите държави

Отдалечената страна влезе за първи път в класацията на ООН

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство.

По примера на Бутан, държавни органи, определящи политиката на държавата за достигане на социално благополучие на гражданите, са създадени във Венецуела и Еквадор. От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието е създаден в индийския щат Мадхя Прадеш.

Снимка 315801

Източник: iStock

На фона на тази информация наскоро във Великобритания беше създаден нов пост в кабинета - министър на самотата.

Оказва се, че за твърде много хора самотата, която води до депресия, сърдечно-съдови заболявания и куп други проблеми, е тъжна реалност за модерния начин на живот. Властите във Великобритания наричат явлението "скрита епидемия". Защото самотата и депресията вървят ръка за ръка. 

Като доказателство са и тези цифри: употребата на антидепресанти в САЩ е нараснала с 400% през последните 20 години, в Швеция този показател е скочил с цели 1000%, а във Великобритания - с 495%.

Кризата в САЩ, за която никой не говори

Кризата в САЩ, за която никой не говори

Над 64 000 регистрирани смъртни случаи през 2016 г.

И ако България е на 105-о място (от 156) в световната класация за щастие, къде сме сред най-депресираните нации в Европа? 

Снимка 338578

Източник: iStock

Депресията се оказва най-разпространена сред унгарците. Над 10,5% от хората в Унгария изпитват симптомите на депресия. А те са: меланхолия, постоянна тъга, липса на интерес към всякакви активности, неспособност да изпълняваш ежедневните си задължения.

анкета

Може ли да определите себе си като щастлив човек?

Виж резултати

Да 76.7%

Не 23.3%

В антикласацията следват португалците и шведите. България заема "почетното" четвърто място. У нас всеки 12-ти споделя, че се чувства нещастен. 

Как да си направим коктейл за щастие

Как да си направим коктейл за щастие

Ходене, тичане, йога, плуване, танци, секс...

Ако сме далеч от създаването на министерство на щастието, едни от най-добрите начини, за да се борим с лошото настроение и депресията са физическата активност, слънцето, добрата храна, смехът, приятелите и любовта.