73-годишният брак на Джордж Буш Старши и вече покойната Барбара Буш, изпълнил обещанието "докато смъртта ни раздели", отново повдигна у мнозина размисли и страсти за любовта и нейната продължителност.

И докато Бегбеде се опитва да ни убеди, че любовта трае три години, около нас има немалко примери  (предимно от по-старите поколения), че е възможно наистина да остареем с човека, с когото сме изживели младините си. Но как да се случи това?

Снимка 352195

Източник: iStock

Разбира се, за любовта няма универсална рецепта и всичко зависи най-вече от хората, които създават своята приказка. Но е общовалидно правилото, че връзката изисква усилия не само в началото. Дори стават все повече и повече.

Дългата любовна история и предпоставките за нея са обект на интерес и за редица изследователи. След изследвания, проведени и с помощта на скенер, учени са установили, че има много фактори, които влияят на нашето щастие и водят до производството на допамин. Той пък е важен за доброто ни психично здраве. Но има три в водещо значение за дългата връзка, изведени от Business Insider.

Снимка 352202

Източник: iStock

Емпатията

Всичко започва с рутинния въпрос "Как мина деня ти?". Той всъщност не трябва да бъде просто по задължение. Ако искрено се вълнуваме от преживяванията и усещанията на човека до нас, ако му съчувстваме и съпреживяваме с него както щастливите, така и тъжните мигове, това ни прави свързани на едно подсъзнателно ниво, и така се скрепява връзката помежду ни.

Контролът

В този случай става въпрос за умението да контролираме стреса и емоциите си. Знаем добре, че когато не ни е ден, винаги си го изкарваме на най-близкия човек. Ако той прояви емпатия, ще си спестим скандала. Но много по-добре е да умеем да се владеем.

Снимка 352196

Източник: iStock

Разбира се, в редица ситуации това е трудно, но не и невъзможно за постигане чрез самоконтрол. Защото стресът на работното място не бива да предизвиква сътресения във връзката.

Как любовта променя секса

Как любовта променя секса

Откровено, макар и малко неудобно

Избирателност

Напълно вярно е, че любовта е низ от компромиси. Както никой не е перфектен, така всеки трябва да умее да прощава и да иска прошка. Най-важно правило, ако искаме да имаме дълга десетилетия връзка, се извежда следното: затваряме си очите за негативите и акцентираме върху положителните страни на човека до нас.