Международен екип от учени направи интересно откритие - звезда, която отказва да умре.

Суперновите са звездни експлозии, които бележат края на жизнения цикъл на небесните тела, като до момента експертите са ставали свидетели на хиляди подобни.

Въпреки многочислеността на тези явления, обикновено имат един и същи край - звездите умират, съобщава научното издание Science Daily.

В ново проучване обаче изследователите се натъкват на нещо много интересно - звезда, която има няклко експлозии за 50 години и все още не е спряла да свети.

Снимка 323264

Източник: iStock

Суперновата, наречена iPTF14hls, е открита през септември 2014 г. и тогава изглеждала като нормална звезда. Няколко месеца по-късно обаче астрономи забелязват, че тя започва да свети по-ярко отново, след като вече е наблюдавано, че светлината ѝ била отслабнала. Това събудило интересът на учените, които се разровили за данни от архивите. На същото място, където в момента била суперновата имало експлозия през 1954г. Тогава звездата е трябвало да умре след взрива, но тя оцелява и отново експлодира през 2014г.

"Тази супернова разбива всичко, което мислехме, че знаем за това как те работят. Това е най-голямата загадка, с която съм се сблъсквал през над десетте години, в които изучавам звездни експлозии", заявява водещият изследовател Яир Аркави от Калифорнийския университет, цитиран от БГНЕС.

Взривилата се iPTF14hls е най-малко 50 пъти по-масивна от Слънцето. Има вероятност звездата да експлодира неколкократно преди окончателно да се взриви и да се превърне в черна дупка. Астрономите все още наблюдават iPTF14hls, която след три години и въпреки експлозиите, продължава да бъде ярка.