Страховете от настъпваща световна рецесия бяха подновени тази седмица, тъй като пазарите реагираха на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, както и разочароващите икономически данни както от Германия, така и от Китай, пише СиЕнЕн.

Американската икономика засега остава на солидна основа със силни потребителски разходи, които допринасят за най-дългата експанзия в страната, сега на 11-тата си година, въпреки слабите инвестиции в бизнес и забавянето на производството. Откакто Тръмп встъпи в длъжност, заплатите нараснаха, фондовата борса достигна рекордни нива, а безработицата остана на исторически 50-годишен минимум.

Но като гласи поговорката: "Икономическата експанзия не умира от старост". Трябва да се случи нещо, което да изплаши бизнеса, потребителите и инвеститорите.

Трудно е да се предвиди точно дали или кога рецесия може да удари Съединените щати. Но може да се задейства от редица фактори - търговската политика на Тръмп, отслабването на световната икономика, намаляващите ефекти от намаляването на данъците през 2017 г. или дори рискът от дефлация.

Ето едни от основните пет риска за САЩ:

1. Намаляване на потребителските разходи

Със забавянето на бизнес инвестициите, потребителите захранват икономиката на САЩ.

Парите, които американците харчат всеки ден за кафета, коли и дрехи, помагат за около две трети от икономическия растеж. И фактът, че тази година американците не промениха разходите си, въпреки бурната търговска война с Китай, помогна да се изравнят слабостите в други части на икономиката.

Продажбите на дребно - икономически данни, които улавят разходите в магазини, ресторанти и онлайн - излязоха през юли, според отдела за търговия, най-силно е през март, отчасти поради промоционалния ден на Amazon и други промоции на дребно. Walmart също отчете силни продажби в магазините си и завиши прогнозата си за останалата част от годината.

Но притесненията за бъдещ спад може да доведат всичко това да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Тъй като потребителите започват да се притесняват от възможността за влошаваща се икономика, обикновено това е последвано от желание да се откажат от разходите и да забавят по-големите покупки.

2. Ескалация с Китай

Търговска война на Тръмп с Китай отново остави американските вносители (както и земеделските производители, засегнати от ответните мита на Пекин), да не са сигурни какво следва. Това вече забави инвестиционните решения на американския бизнес и вероятно ще продължи.

В опит да избегнат проблеми със сезона на ваканционни пазарувания, администрацията на Тръмп се съгласи да отмени плановете за налагане на 10% мита за 300 милиарда долара китайски стоки, които трябваше да влязат в сила на 1 септември. Но артикули като мъжки и дамски дрехи, електроника и спортни стоки от Китай все още ще бъдат засегнати от 10% мита след около две седмици.

Пекин заплаши, че ще предприеме ответни действия тази седмица, въпреки оттеглянето на повечето мита, пред които са изправени китайските мобилни телефони и играчки. "Китай няма да има избор и ще предприеме необходимите мерки за противодействие", се казва в изявление на Комисията за митнически тарифи на Държавния съвет на страната.

"Голдман Сакс" и други анализатори вече не очакват администрацията на Тръмп да постигне търговска сделка с Китай преди изборите през 2020 г. и предвиждат далеч по-дълбоки икономически ефекти поради търговската война.

3. Глобално забавяне

Пет от най-големите икономики в света са изложени на риск от рецесия - и ефектът от преливането може в крайна сметка да повлече и икономиката на САЩ.

Германия, петата най-голяма икономика в света, отчете, че икономиката й се свива през второто тримесечие, което отвори възможността тя да изпадне в пълна рецесия. Към нея се присъедини Обединеното кралство, чиято икономика също се сви за първи път от 2012 г. насам.

Международният валутен фонд миналия месец намали прогнозата си за растеж в световен мащаб тази година до 3,2%, най-слабият темп на ръст от 2009 г. Освен това понижи очакванията си за 2020 г. до 3,5%.

Фондът предупреди, че растежът през 2020 г. ще бъде намален с половин процент, ако търговският спор ескалира допълнително.

В отговор централните банки по света намаляват лихвените проценти през тази година, за да избегнат забавянето на икономиката в световен мащаб. Миналата седмица три централни банки - Индия, Нова Зеландия и Тайланд - всички агресивно намалиха процентите повече от очакваното заради търговските страхове и нарастващата икономическа несигурност.

4. Твърде малка инфлация

Инфлацията остава исторически ниска както в САЩ, така и по света. Това е една от причините ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл да коментира намаляване на лихвите за първи път след финансовата криза от 2008 г.

Централните банкери считат ниската инфлация за опасна, тъй като тя е склонна да тежи върху лихвите, като им дава по-малко възможност да помагат на икономиката по време на рецесия. Именно това се случи в Япония, която от години се бори за бързо развитие.

"Не искаме да тръгнем по този път", предупреди Пауъл през юли.

Последният доклад тази седмица показва, че инфлацията в САЩ леко се покачва, осигурявайки известен комфорт на политиците, притеснени от дефлация. Но забавянето в чужбина може да тласне цените на енергията по-ниско, което да затрудни политиците да държат американската икономика на стабилните 2% инфлация, което е знак за здрава икономика.

5. Голямото неизвестно - Брекзит

Решението на новия премиер на Великобритания Борис Джонсън да се откаже от усилията за договаряне на "мек Брекзит" с Европейския съюз създаде допълнителна глобална икономическа несигурност.

Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка, като изказа опасения относно недостига на храна и лекарства. Докато се очаква британската икономика да се възстанови през третото тримесечие, заобикаляйки рецесията, решението за излизане от ЕС без сделка може да предизвика спад, който допълнително ще ускори глобалното забавяне.

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

А пазарът на облигации в САЩ предупреждава за рецесия