Концернът „Калашников" изразява съчувствието си на американците, които искат, но заради санкциите срещу Русия не могат да купуват вече оръжие от популярната марка.

„Ситуацията показва, че нашето оръжие е много популярно сред американците и въведените санкции са в разрез с интересите им. „Концернът „Калашников" съжалява, че потребителите се сблъскват с такъв проблем", заявяват от компанията, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Финансовото министерство на САЩ бе принудено за разпространи специално разяснение във връзка с многобройни запитвания.
Уточнява се, че тези американци, които притежават оръжия от „Калашников" могат да ги ползват или препродават, но ако до момента стоката е изцяло платена. Нови сделки обаче с руския концерн са забранени.

Обръща се внимание на факта, че веднага след съобщенията за предстоящото обявяване на новите санкции поръчките от САЩ към „Калашников" нараснали. Американците активно започнали да сключват сделки с концерна, тъй като се опасявали, че скоро продукцията на „Калашников" ще бъде дефицитна.

До момента руският концерн доставя за САЩ гражданско, ловно и спортно оръжие, в това число популярната карабина „Сайга", която се явява граждански вариант на автомат „Калашников". Русия доставя и полуавтоматичното оръжие „Сайга - 12" за полицейските подразделения в САЩ.