Търговската банка “Кевсарбанк” в Азербайджан започна работа по законите на шариата, според които е забранено даването на пари с лихва. Това съобщи председателят на директорския съвет Гайдар Ибрахимов, цитиран от Religiabg.com.
За да не нарушава религиозните закони, вложителите в банката няма да получават лихвени проценти, а по договор ще вземат дивиденти от годишната печалба.

Условие за прехода към новите ислямски принципи на работа е “очистването от предишния кредитен и депозитен портфейл”.

“Кевсарбанк” е една от банките-агенти в рамките на селскостопанския проект ТАСИС (RARP-1).
Тъй като Азербайджан е светска държава, банката води двойно счетоводство. Едно – по шариата и друго – по официалното счетоводно законодателство.

Кредитите също са безпроцентни. Принципът е такъв - ако на клиента му трябва оборудване, то банката му го купува сама и му го предоставя, уговаряйки с него график за погасяване на стойността”, обясни Ибрахимов.
При това клиентът изплаща на банката не допълнителни проценти, а само стойността на банковото обслужване.
Първият проект в тази област е за строителство на жилищен комплекс на стойност 80 млн. долара.
Според Ибрахимов, ислямската банкова система е най-стабилната. За пример той посочи финансовата криза в Турция, след която са оцелели само банките, работещи по шариата.

“Кевсарбанк” вече членува в много ислямски асоциации.
Уставният капитал на банката е 3,5 млн. долара. В Националната банка смятат, че такава банкова дейност, основана на ислямските принципи, противоречи на конституцията, която не разрешава създаването на институции на религиозна основа.
Освен това, в Азербайджан не може да бъде упражнен пълноценен контрол над дейността на такива банкови организации. В ислямските страни над банките е установен механизъм на двоен надзор, т.е. банковата регулация се осъществява на т.нар. Базелски принципи и ислямски стандарти, което обаче отсъства в Азербайджан.