България е готова да се присъедини към проекта за изграждане на новата газопроводна система „Южен поток" от Русия за Европа през акваторията на Черно море. Това заяви президентът Георги Първанов след едночасовата си среща с руския държавен глава Владимир Путин в Загреб, съобщава Дарик радио.

Двамата участваха в енергиен форум на лидерите от страните в Югоизточна Европа.

България гледа с интерес на проекта, посочи Първанов. Според него „Южен поток" ще е важна стъпка за постигане на енергийна сигурност не само в региона, а и в ЕС.

Следващите дни компетентните органи в страната ни и най-вече българското правителство ще се произнесат по проекта, уточни Първанов, но, по думите му, още сега можело да се каже, че той дава сериозни възможности за България и ролята й за развитието на енергетиката като цяло.

Този проект ще има сериозен ефект и за страните, представени на форума, заяви още Георги Първанов. Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че новият енергиен проект ще повиши ролята на България като транзитен и разпространителен център в Европа и изрази надежда, че ще доведе до енергийна стабилност на страните от региона и разнообразие в енергийните източници.

Разговорът между Путин и Първанов продължи рекордно дълго - близо час в сравнение със срещите на руския президент с останалите държавни глави на страните от региона.