Летища, автогари и жп гари в цяла Германия са затворени в понеделник сутринта, обърквайки плановете на милиони пътници в началото на работната седмица по време на една от най-големите стачки от десетилетия в най-голямата икономика в Европа, предава Ройтерс.

24-часовите стачки, организирани от профсъюза "Верди" и профсъюза на железниците и транспорта EVG, са поредните в месеци на стачни действия, които засегнаха големите европейски икономики, докато по-високите цени на храните и енергията влошиха жизнения стандарт на работниците.

Две от най-големите летища в страната, Мюнхен и Франкфурт, спряха полетите, докато железопътните услуги на дълги разстояния бяха отменени от германския железопътен оператор Deutsche Bahn. Почти всички полети от и до германски летища от България са отменени.

Нова стачка блокира четири летища в Германия

Нова стачка блокира четири летища в Германия

Отменени са стотици полети

Синдикатът "Верди" преговаря от името на около 2,5 милиона служители в публичния сектор, включително в обществения транспорт и по летищата, докато железопътният и транспортен синдикат EVG стои зад 230 000 служители на железопътния оператор Deutsche Bahn и автобусните компании.

Франк Вернеке, ръководител на профсъюза "Верди", който говори за най-голямата стачка от десетилетия, каза, че тя е въпрос на оцеляване за милиони работници на фона на високата инфлация, според вестник Bild am Sonntag.

Потребителските цени в Германия се повишиха повече от очакваното през февруари - с 9,3% спрямо година по-рано, като натискът върху разходите остава, въпреки че Европейската централна банка се опитва да ги укроти с поредица от увеличения на лихвените проценти.

Председателят на EVG Мартин Буркерт каза пред изданието на вестник Augsburger Allgemeine в понеделник, че работодателите все още не са направили приемлива оферта и предупреди, че са възможни допълнителни предупредителни стачки, включително през предстоящия период на великденските празници.

В неделя Deutsche Bahn заяви, че стачката е "напълно прекомерна, неоснователна и ненужна", а работодателите предупреждават, че по-високите заплати на транспортните работници ще доведат до по-високи цени на билетите и данъци, за да компенсират разликата.

Стачка отмени стотици полети в Германия

Стачка отмени стотици полети в Германия

Засегнати са летищата в Берлин, Хамбург, Бремен и Хановер