Нивото на безработицата в Гърция за месец май е достигнало ново рекордно ниво от 27,6 % срещу 27 на сто през април. Това е два пъти средното ниво за страните от Еврозоната, която за юни е 12,1 %, информира money.bg, позовавайки се на данните на националната статистическа служба (Elstat).

Според прогнозата на Националната банка на Гърция показателят за безработицата в страната може да достигне 28% през тази година и ще започне да намалява през 2015 година.

Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира ръст на безработицата в страната до 28,4 на сто през 2014 година.

Икономическата криза в Гърция продължава от 2008 година и според експертите ще продължи и през следващата година. Поредната международна финансова помощ, отпусната на Атина през 2012 г. не реши проблема с дефицита на работни места.

От друга страна, наложените жестоки мерки за икономии и съкращаването на разходите в държавния сектор повлияха силно негативно на заетостта. А както отбелязват и анализаторите, засилването на данъчното бреме върху бизнеса, също допринася за закриването на компании и работни места.