В понеделник Федералната авиационна администрация (FAA) заяви, че компанията Boeing ще възобнови доставките на самолета 787 Dreamliner през следващите няколко дни след близо двегодишно прекъсване поради производствени проблеми, съобщи АП.

"Боинг е направил необходимите промени, за да гарантира, че 787 Dreamliner отговаря на всички стандарти за сертифициране. FAA ще инспектира всеки самолет, преди да бъде издаден сертификат за летателна годност и да бъде разрешена доставката му", се казва в изявление на FAA.

По-рано Boeing обяви, че ще увеличи производството на Dreamliner до три броя на месец, след като получи отново одобрение от регулаторните органи. Производителят на самолети наскоро сключи сделка с AerCap Holdings N.V. за продажбата на пет самолета 787 Dreamliner.

Припомняме, че през 2019 г. Boeing спря производството и на 737 MAX, след като самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море