Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата обсъдиха пандемията от коронавирус в света и мерките, които се предприемат за овладяване на кризата и за намаляване на негативните й последици. Кристалина Георгиева отбеляза, че България е реагирала навреме и е предприела адекватни мерки за справяне със ситуацията, като държавата ни може да бъде давана като добър пример за редица действия.

Премиерът Бойко Борисов и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева се съгласиха, че към момента никой не може да прогнозира колко точно ще продължи кризата и затова правителствата трябва да работят целенасочено както за опазване здравето и живота на хората, така и за ограничаване на икономическите щети.

Министър-председателят Борисов изтъкна разумната фискална политика, която българското правителство е провеждало през последните години. По думите му добрата кондиция на България непосредствено преди епидемията позволява повече гъвкавост в настоящата криза и предприемането на редица социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Премиерът посочи също мобилизацията на държавата за защита на хората, борещи се на първа линия с коронавируса.

В рамките на разговора Кристалина Георгиева изтъкна готовността на МВФ да окаже помощ на страните, засегнати от коронавируса. По думите й е важно правителствата да предприемат адекватни и координирани мерки, така че възстановяването от кризата да започне възможно по-скоро. На телефонния разговор на премиера Борисов с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.