Европейската комисия наложи глоба на Mastercard в размер на 570 млн. евро за това, че е попречила на търговците да търсят по-добри условия за картови разплащания в банките в цяла Европа, съобщава "Франс прес".

Комисията, която следи за нормалното протичане на конкуренцията, уточни, че правилата на Mastercard преди 2015 г. са принудили търговците на дребно да плащат определени банкови такси в страната, в която се намират, вместо да ги оставят да търсят по-добри условия.

Mastercard, които също така контролират бранда Maestro, са втората по големина програма за кредитни карти в Европа.

MasterCard и Visa спряха да обслужват клиенти на територията на Крим

MasterCard и Visa спряха да обслужват клиенти на територията на Крим

По силата на санкциите, наложени от САЩ

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че "като възпрепятства търговците да избират по-добри условия, предлагани от банки в други страни членки, правилата на Mastercard изкуствено са повишили разходите за картови разплащания, нанасяйки вреди на потребителите и търговците в ЕС".

Когато клиент плаща на търговец с кредитна карта, банката на магазина заплаща такса на банката на картодържателя. Банката на търговеца след това прехвърля тази такса на магазина, което увеличава разходите на клиентите.

Преди 2015 г. равнището на тези "обменни такси" варираше в широки граници в Европа, но правилата на Mastercard по това време са изисквали банките, получаващи картови плащания, да прилагат таксата, определена в тяхната страна на произход.

"Това доведе до по-високи цени за търговците и потребителите, до ограничаване на трансграничната конкуренция и до изкуствено сегментиране на единния пазар", посочиха от Европейската комисия.

"Въз основа на това Комисията заключи, че правилата на Mastercard са попречили на търговците да се възползват от по-ниските такси и са ограничили конкуренцията между банките в различните страни, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС", добавиха от ЕК.

Комисията отбеляза, че нарушението е приключило, след като Mastercard са променили правилата си след въвеждане на регламента за таксите за обмен.

Глобата щеше да бъде по-висока, но Брюксел намали сумата с 10 процента, за да благодари на Mastercard за сътрудничеството.