Британската икономика се е сринала с 20,4% през април, като това е най-големият месечен спад в историята (от началото на воденето на подобна статистика), след като блокадата заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19) парализира страната, съобщава "Гардиън".

Официалните данни за брутния вътрешен продукт (БВП), най-масовата мярка за икономически просперитет, на Службата за национална статистика показаха въздействието на ограничителните мерки, които принудиха компаниите във Великобритания да затворят и милиони работници да излязат в отпуск.

Повече от 50 000 починали от коронавирус във Великобритания

Повече от 50 000 починали от коронавирус във Великобритания

В анализа на службата са включени данните за починалите до 29 май

Разкривайки мащаба на икономическия спад през първия пълен месец на блокадата, април беше особено труден месец за служителите и компаниите, след като огромната част от икономиката на Обединеното кралство не можеше да работи.

Практически никоя област от икономиката не остана невредима, след като на хората им беше казано да стоят вкъщи, за да се предотврати разпространението на COVID-19 и фирмите бяха затворени. Британският доминиращ сектор на услугите се сви с една пета, подхранвано от затварянето на магазините, удряйки продажбите на автомобили, както и заведения, ресторанти и хотели.

Изправени пред прекъсване на международните вериги за доставки и необходимостта от защита на работниците, спирането на производството в много фабрики и продължаване на намалените часове в други, доведоха до сриване на производството с една четвърт. След като крановете и багерите в цялата страна бездействаха заради разпространението на вируса, строителният сектор отбеляза спад от 40%.

Джонатан Атхоу, водеща фигура в британската статистическа служба по отношение на данните за икономиката, подчерта: "Спадът на БВП през април е най-големият, който Великобритания е виждала досега, повече от три пъти по-голям от миналия месец и почти 10 пъти по-голям от най-големия срив преди епидемията от COVID-19."

Макар че някои ограничителни мерки вече са разхлабени, моментната снимка на британската статистистическа служба показва икономиката на Великобритания в началото на най-дълбоката рецесия в историята, в катастрофа, далеч надминаваща най-тежките щети, регистрирани през финансовата криза през 2008 г.

В тримесечния период до края на април БВП на Великобритания е спаднало с 10.4%, след като правителствените ограничения за движението драматично намалиха икономическата активност. Наред с вътрешния удар върху дейността, след като правителството на Борис Джонсън наложи строги ограничения върху бизнеса и социалния живот, Британската статистическа служба заяви, че търговията на Обединеното кралство с останалия свят също е силно засегната от пандемията. Имало е голям спад във вноса и износа на автомобили, горива, произведения на изкуството и дрехи.

Тази седмица ОИСР обяви, че икономиката на Великобритания ще се свие повече от която и да е друга развита страна, след като бизнесът изпитва затруднения да се възстанови от пандемията. ОИСР прогнозираха, че БВП ще се свие с 11,5% през 2020 г. или 14%, ако вирусът се върне и принуди правителството да наложи втора блокада.