Френската мултинационална корпорация за хранителни продукти Danone SA и производителят на гуми Michelin си партнират за създаването на биотехнологична платформа.
Тя ще бъде фокусирана върху "прецизната ферментация". Проектът изисква инвестиция в размер на 16 млн. евро и трябва да започне да произвежда през 2025 г., уточни АФП.
С помощта на американския стартъп DMC Biotechnologies и Crédit Agricole Center France двете компании се стремят да сведат до минимум въздействието си върху околната среда и да стимулират иновациите.
Производственото съоръжение ще бъде разположено в Клермон-Феран, Франция, в рамките на центъра за устойчиви материали Parc Cataroux, иновационен център, създаден от Michelin.
"Предизвикателството е да работим заедно, за да доведем лабораторната технология до прединдустриален мащаб. Тази платформа ще ни помогне да произвеждаме биосъставки и материали, за да намерим алтернативни решения на изкопаемите ресурси", отбеляза Пиер Робер, директор на центъра за устойчиви материали на Michelin.