Деца бежанци от Сирия правят дрехи за британски магазини. Това е установило разследване на Би Би Си.

При разследване във фабрики в Турция е установено, че децата изработват дрехи за "Маркс енд спенсър" и онлайн търговеца Асос.

Установено е също, че бежанци работят нелегално в производството на дънки за "Зара" и "Манго".

Всички марки казват, че много внимателно наблюдават своите снабдители и не толерират експлоатацията на бежанци или деца.

"Маркс енд спенсър" обяснява, че инспекциите им не са открили нито един бежанец, който да работи за снабдител в Турция.

Разследването на Би Би Си обаче е установило седем сирийци в една от основните фабрики на британския търговец. Бежанците често печелят по-малко от един паунд на час - доста под минималната заплата в Турция. Те са наемани чрез посредник, който им плаща кеш на улицата.

Един от бежанците споделя пред медията, че отношението към тях във фабриката е много лошо. Той допълва: "Ако нещо се случи на сириец, те ще го изхвърлят като парче плат".

Най-младият работник бил 15-годишен. Той работил повече от 12 часа дневно, гладейки дрехи преди да бъдат транспортирани за Великобритания.

Говорителят на "Маркс енд спенсър" заяви, че откритията на медията са изключително сериозни и неприемливи за тях. Компанията предлагала постоянна законна заетост за всички сирийци, които са наети във фабриката.

"Етичната търговия е основна за "Маркс енд спенсър". Всички наши доставчици са договорно задължени да се съобразяват с нашите принципи в световен мащаб, които покриват каквото очакваме и изискваме от тях и тяхното отношение към работниците", допълва той. Говорителят казва също, че не толерират подобни нарушения на принципите и ще направят всичко, което могат, за да гарантират, че това няма да се случи отново.

Критици обаче твърдят, че търговците не правят достатъчно, за да спрат проблемите, подчертани в разследването на Би Би Си.

Сега много дрехи се правят в Турция, защото е близо до Европа и се справя с поръчки в последната минута. Това позволява на търговците да пускат в магазините нови дизайни много по-бързо, отколкото ако са направени някъде другаде.

Но Турция е място с предизвикателства за правене на бизнес. Притесненията се увеличават относно експлоатацията на работниците след пристигането на почти 3 млн. бежанци. Повечето от бежанците нямат разрешителни за работа и много от тях работят нелегално в индустрията за дрехи.

Десетки сирийски работници се чувстват експлоатирани.

Няколко сирийски деца са открити да работят усилено в магазин в Истанбул.

Разследването е разкрило също, че сирийски бежанци работят по 12 часа дневно във фабрика, която произвежда дънки за "Манго" и "Зара".

"Манго" твърди, че фабриката работи с подизпълнител без тяхното знание.

В друга истанбулска фабрика са открити сирийци, работещи заедно с 10-годишни турски деца.