Рекордният внос на руски газ по море предполага, че Европа не е преодоляла напълно зависимостта си от жизненоважното гориво, въпреки че доставките на газ по тръбопроводи на практика са пресъхнали, пише британският вестник Financial Times.

Танкерният внос на руски втечнен природен газ (ВПГ) от януари до октомври се е увеличил с над 40% спрямо същия период на 2021 г. Това подчертава колко трудно е за Европа да спре газа от Москва, въпреки опитите на Брюксел да се откаже от руските източници.

Руският втечнен природен газ представлява 16% от целия европейски морски внос през този период. Докато общият морски трафик от 17,8 милиарда кубически метра бледнее в сравнение с 62,1 милиарда кубически метра внос по тръбопроводи, това доказва, че Европа не може да се противопостави на газовото изнудване на Путин.

"Путин може да се събуди един ден и да каже: "Това е, ние спираме доставките на ВПГ за Европа" и регионът ще трябва да купи това, което му липсва на спот пазара, което е още по-скъпо", каза изследователят в Центъра за глобални енергийни изследвания към Колумбийския университет Ан-Софи Корбо.

Тя добави, че Русия може да пренасочи товари към страни с недостиг на втечнен природен газ (като Бангладеш и Пакистан) с отстъпка за "политическа изгода" - за "да окаже натиск върху европейците". "Не трябва да забравяме, че много страни страдат, защото не могат да си позволят ВПГ", подчерта тя.

Санкциите не важат за руския газ поради значението му за енергийната сигурност на редица европейски страни. Кремъл се възползва от това и постепенно намалява доставките по тръбопроводите с избухването на военните действия в Украйна, повишаването на цените в Европа и подхранването на инфлационна криза.

Газовите потоци през газопровода "Ямал-Европа" през Полша са спрени от май, а през лятото Русия прекъсна газовите потоци през газопровода Северен поток 1 за Германия. По-късно експлозии го прекъснаха физически, което редица европейски страни нарекоха саботаж.

А наскоро Русия заплаши да ограничи доставките за Западна Европа през единствения останал тръбопровод през Украйна. Според мозъчния тръст "Брюгел" доставките на газ по тръбопроводи от Русия вече са намалели с почти 80% в сравнение с миналата година.

За да запълни тази празнина (миналата година вносът на руски газ, включително LNG, възлиза на 155 милиарда кубически метра), Европа се обърна към международния пазар. Според Refinitiv от януари до октомври тя е внесла 111 милиарда кубически метра ВПГ - рекорд и почти 70% повече от миналата година.

Вносът от Русия през този период възлиза на 17,8 милиарда кубически метра, което е ръст от 42% спрямо 2021 г., като почти всички обеми идват от Франция, Белгия, Испания и Холандия.

По-голямата част от руския ВПГ се доставя от съвместното предприятие "Ямал-ЛНГ", което е мажоритарна собственост на руската "Новатек" и чиито съсобственици са френската Total, китайската CNPC и един китайски правителствен фонд. Малко по-малко от 10% от акциите на "Новатек" са собственост на държавния гигант "Газпром".

В пореден знак за продължаване на връзките с Русия, въпреки всичко, голям танкер от завода за втечнен природен газ в Портовая близо до границата на Русия с Финландия пристигна в Гърция миналия месец, според компанията за анализ на сателитни данни QuantCube. Това е първата доставка от този завод, който заработи тази година.

От 2017 г. Русия е един от трите най-големи доставчици на ВПГ в Европа и представлява около 20% от общия внос през последните три години. Русия е на второ място тази година, според Refinitiv, но нейният дял е спаднал до 16%, тъй като делът на ВПГ от САЩ е скочил до 42%. Третият по големина доставчик на ВПГ за Европа е Катар с 13,7%.

Русия готова да доставя на Сърбия повече евтин газ

Русия готова да доставя на Сърбия повече евтин газ

"Газпром" е отворен за преговори