Най-голямата компания за производство на електроенергия в Германия Е.ON обяви, че планира да се съсредоточи занапред в експлоатиране на електроцентрали, работещи с възобновяеми източници на енергия - вятър и слънце, пишат международните агенции.

За целта мегакомпанията ще отдели в отделно дружество своите централи, работещи с изкопаеми горива (въглища, природен газ, уран и др..). Към този момент не е ясно как ще се казва тази изцяло нова оперативна единица, към която ще бъдат пренасочени 20 хил. от общо 60 хил. души, които в момента работят за E.ON.

В момента това подразделение на компанията е генерирало 4.5 млрд. евро загуби, които ще се отразят в отчетите на компанията за третото тримесечие.

Е.ON предприема тази стъпка, за да влезе в синхрон с новото направление в германската енергетика „Еnergiewende"(енергиен преход). Целта е все по-голяма част от производството на енергия в Германия да идва от възобновяеми източници на енергия, както и цялостно подобряване на енергийната ефективност.

Припомняме, че в момента Германия изпълнява план за отказ от ядрената енергетика до 2022 г.

След новината акциите на компанията скочиха с над 6%, което е и най-високият скок от 2012 г. насам, като книжата достигнаха стойност от близо 15 евро.