Европейското правосъдие осъди Комисията в Брюксел, защото преди шест години се е противопоставила на сливането на Schneider Electric с производителя на елктрически материали Legrand. Френската компания Schneider подаде жалба и поиска обезщетение, информира RFI.

В първоначалната си жалба Schneider поиска от ЕК 1.6 млрд. евро обезщетение. Принуден през 2002 г. да продаде Legrand след забраната на сливането между двете групи, Schneider понесе загуба от почти 2 млрд. Като компенсация групата получи 500 милиона данъчен кредит.

Размерът на обезщетението, което ЕК бе осъдена да заплати, все още не е уточнен. Съдът ще назначи независим експерт, който да изчисли сумата. Очаква се тя да бъде неколкостотин милиона.

ЕК още не е решила дали да обжалва решението на съда. Освен забраната за сливане между Schneider и Legrand Европейският съд анулира още няколко идентични решения включително и това между Tetra Laval и Sidel.

ЕК се е противопоставила на общо 20 сливания и остава да видим дали след вчерашното решение на съда ще последват нови искания за обезщетения.