Европейската комисия (ЕК) реши в понеделник вечерта да удължи до 15 септември поредица от извънредни забрани за безмитен внос на украинско зърно.

Забраните важат само за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе през пет страни от периферията на Украйна: България, Полша, Унгария, Словакия, Румъния.

Удължаването беше одобрено въпреки възраженията, изразени от властите в Киев, включително от самия президент Володимир Зеленски, и "сериозните опасения", изразени от Германия, Франция и 10 други държави-членки в съвместно писмо.

"Тези мерки продължават да са необходими за ограничен период от време предвид изключителните обстоятелства на сериозни логистични затруднения и ограничен капацитет за съхранение на зърно преди сезона на прибиране на реколтата, който се наблюдава в пет държави-членки", се казва в изявление на ЕК.

Унгария иска от ЕС вносът на украинско зърно да е ограничен поне до края на 2023 г.

Унгария иска от ЕС вносът на украинско зърно да е ограничен поне до края на 2023 г.

Настоящият срок на мярката изтича на 5 юни

Забраните са резултат от сделка, сключена между ЕК и пет източноевропейски държави, които се оплакаха от нарастващите икономически загуби, причинени от пренасищането със зърно.

Като част от помощта си за Украйна, Европейският съюз (ЕС) спря всички мита и тарифи върху вноса на продукти, като зеленчуци, плодове и месо, обхванати от Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна.

Конфиктът се разгоря през април, когато четири от петте засегнати страни наложиха едностранни мерки върху широка гама от украински храни, надхвърляйки пшеницата и царевицата.

Спорът изненада Брюксел и повдигна въпроси колко дълго ще продължи политическата солидарност на блока с разкъсаната от война нация.

Забраната на украинско зърно не решава проблема, призна Явор Гечев

Забраната на украинско зърно не решава проблема, призна Явор Гечев

Помощта от ЕК няма да е безвъзмездна, а срещу данни и доказателства