Европейската комисия предупреди, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта "Южен поток" със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с "Газпром".

Това обяви Марлене Холцнер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БНР.

Вчера представител на ЕК съобщи, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Искаме съдействие от ЕК за преговорите с Русия за "Южен поток"
Още
...

Ако Русия не е съгласна на нови преговори и въпреки това някои от страните-членки на ЕС продължи да изпълнява двустранното си споразумение в сегашния му вид, срещу тази страна ще трябва да започне наказателна процедура, каза още Холцнер.

По думите й ЕК не спира строителството или подготвителните дейности по "Южен поток", но прави необходимото, когато по него потече газ, това да е изцяло в съответствие с европейските норми. Те са нарушени в три основни аспекта, обясни тя.

Първият е задължителното в ЕС разделяне на собствеността между доставчика на газ и оператора на енергийната инфраструктура, което не е спазено. Вторият засяга достъпа до тръбата за други оператори, който също е задължителен, но подписаните двустранни споразумения не го допускат.

Избързахме с първата заварка на "Южен поток", притеснен Делян Добрев
Още
...

Третият проблем са тарифите, които в ЕС трябва да се определят от независим системен оператор, но в двустранните споразумения управлението е запазено за "Газпром".

Още през август ЕК е провела среща с представителите на България и другите страни, сключили такива споразумения, и ги е уведомила, че те трябва да се предоговорят. Сега от тях зависи да установят съответните контакти с Русия за тази цел.

Междувременно преди два дни от ЕК са изпратили и писмо до Русия по проблема, а днес заявиха, че са готови да съдействат при новите преговори.