И днес продължават преговорите в Брюксел за руския газ за Украйна, потвърди говорителят на „Газпром" Сергей Куприянов.

Късно в сряда вечерта беше съобщено, че пресконференцията за газовите доставки е отложена за четвъртък.

Стана ясно, че са се провели повече от 12-часови преговори.

Енергийният министър на Русия Александър Новак потвърди пред РИА Новости, че Украйна не е дала гаранции за изплащането на дълга по руския газ.

Украйна и Русия не постигнаха газово споразумение по време на среднощните разговори с ЕС, преговорите ще продължат в четвъртък вечерта, каза Новак.

Преговорите все още не са завършили, тъкмо приключихме дълги обсъждания на документи, които трябва да бъдат подготвени на базата на резултатите от разговорите, добави той.

Постигнахме съгласие да продължим да работим на 30 октомври, заяви той.

Няма да бъдат подписани газови договори, докато „Украйна и ЕС не постигнат споразумение за финансовите гаранции, каза от своя страна шефът на „Газпром" Алексей Милер след първия кръг от преговори вчера.

Той подчерта, че се подготвят три документа за подписване. Милер уточни, че става въпрос за два протокола: протокол в тристранен формат Русия-Украйна-ЕС и протокол между Украйна-ЕС.

Всичко се отнася до финансови проблеми, гаранции от ЕК и Украйна, тези отговорности ще бъдат обвързани с двустранен протокол, поясни Милер и добави, че тристранният протокол е съгласуван, също техническата част от договора между „Газпром" и „Нафтогаз" е договорена.

Шефът на „Газпром" каза още, че днес ще продължат разговорите само ако украинската страна и ЕК се подпишат под двустранния протокол.

Ако няма такова споразумение, естествено, няма да има срещи, няма да има разговори и няма да бъдат подписани документите. Ако Украйна и ЕК постигнат споразумение, то тези три документа може да бъдат подписани - двата протокола и контрактът между „Газпром" и „Нафтогаз", разкри Милер.

Миналият петък руският президент Владимир Путин призова ЕС и САЩ да подпомогнат финансово Украйна да си плати задълженията към Русия за получения руски газ, които са в размер на няколко милиарда долара.

Договорено е до момента евентуално споразумение да действа до 31 март. Русия ще възстанови газовите доставки за Украйна при цена 385 долара за 1000 кубични метра. Киев ще трябва да плаща предварително за тях.

В замяна Украйна ще трябва да заплати 1,45 милиарда долара до края на октомври на Москва и 1,65 милиарда долара до края на 2014 година.

Междувременно в Киев около 200 души блокираха улица заради липса на парно.