Европейският съюз е в преговори с Демократична република Конго - водещ източник на минерали, необходими за производството на батерии, и се стреми да преговаря с други африкански страни, за да гарантира своите доставки на критични суровини, научи Ройтерс, като се позова на Елизабета Салторел, служител по политиката на ЕС за критичните суровини.

Като част от усилията за намаляване на зависимостта от Китай, който доминира в доставките на минерали, необходими за преход към икономика с по-ниски въглеродни емисии, Законът за критичните суровини на ЕС, който все още не е влязъл в сила, установи цели за разработване на алтернативни източници.

Досега ЕС е подписал партньорства със страни като Канада, Казахстан, Намибия и Украйна и каза, че предстоят сделки с Аржентина и Чили.

Сарторел каза във виртуална презентация пред годишното общо събрание на Камарата на мините на Зимбабве, че делегация от блока ще посети Демократична република Конго за дискусии през юни.

"Очакваме в близко бъдеще да започнем преговори с други страни в района на Големите езера, особено Руанда, Уганда, Замбия и може би Танзания", добави тя.

Партньорствата на ЕС за критични материали предлагат инвестиции, сътрудничество за научни изследвания и иновации, развитие на инфраструктурата и развитие на умения.

Сарторел каза, че след като бъде подписано споразумение за критични материали, се изготвя пътна карта за конкретни действия, които да бъдат изпълнени съвместно от ЕС и страната партньор.

ЕС обаче е изправен пред трудна борба да настигне Китай. Неговият план за критични суровини отбелязва, че 63% от световния кобалт, използван в батериите за електрически превозни средства, се добива в Демократична република Конго, но 60% се рафинира в Китай.

Откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Европа

Откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Европа

То се намира в Швеция