Европейският съюз предлага на Съединените щати замразяване за шест месеца на митата, наложени върху вносни стоки за милиарди долари. Това съобщи вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за търговията Валдис Домбровскис, цитиран от "Ройтерс".

Това надвишава четиримесечното прекъсване, договорено миналия месец, и е знак, че Брюксел търси компромис в дългогодишния спор между самолетостроителните гиганти Airbus и Boeing.

Предложихме спиране на всички взаимни мита за шест месеца, за да се постигне договорено решение, заяви Домбровскис пред "Шпигел".

По негови думи това би дало глътка въздух на промишлеността и работниците от двете страни на Атлантическия океан.

ЕС и САЩ отменят митата във връзка със спора между Airbus и Boeing

ЕС и САЩ отменят митата във връзка със спора между Airbus и Boeing

В знак на добра воля за възстановяване на трансатлантическите отношения

Припомняме, през март ЕС и САЩ се договориха за четиримесечна отмяна на митата, обхващащо всички американски мита върху вносни стоки от ЕС за 7,5 милиарда щатски долара, както и всички мита в ЕС върху американски вносни стоки за 4 милиарда долара в знак на добра воля за възстановяване на трансатлантическите отношения.

Домбровскис посочи, че ЕС ще следи отблизо законите на американския президент Джо Байдън "Купувайте американското", които предвиждат американски обществени поръчки да се възлагат единствено на американски фирми.

Нашата цел е да се стремим към пазари за обществени поръчки, които са възможно най-отворени към целия свят, подчерта вицепрезидентът на ЕК.

ЕС налага мита върху US продукти в спора около Boeing и Airbus

ЕС налага мита върху US продукти в спора около Boeing и Airbus

ЕС обаче ще остане отворен за преговори