На специална пресконференция след днешното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) нейният председател Марио Драги заяви, че банката „съществено" е ревизирала прогнозите за инфлацията и растежa в еврозоната, съобщава ДПА.

Драги каза, че още се очаква икономиката на еврозоната да се разшири с 0,8% за 2014 година в сравнение с прогнозите на ЕЦБ от септември за 0,9%. През 2015 година анализите на банката предвиждат икономическият ръст да достигне 1% вместо първоначалните прогнози от 1,6%. През 2016 година банката очаква 1,5% ръст на БВП в сравнение с предишните прогнози за 1,9%.

ЕЦБ очаква инфлацията през 2014 година във валутния съюз да е средно 0,5% и постепенно да се увеличи през следващите две години респективно с 0,7% и 1,3%.

Преди дадената от Драги пресконференция ЕЦБ обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на много ниската инфлация и сигналите за влошаване на икономическото развитие в еврозоната през последните месеци.

Централната банка остави без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.