Abound Solar - една от водещите компании за производството на слънчеви панели в САЩ е банкрутирала.

Въпреки че американското правителството предостави кредитни гаранции на компанията в размер на 400 млн. долара, тя не успя да реализира продукцията си, съобщава Асоциацията за алтернативна енергия на САЩ, цитирана от Мoney.bg.

Използвайки държавните гаранции Abound Solar получи само 70 млн. долара кредит. Компанията не можа де се възползва от цялата сума, защото през август миналата година федералното министерство на енергетиката замрази гаранциите. Мярката е заради въведената забрана в САЩ за внос и монтаж на слънчеви панели, произведени в Китай, а Abound Solar използва китайски технологии.

Американските компании, производители на съоръжения за соларни централи, не са в състояние да се конкурират с китайските фирми. Азиатците продават своята продукция на световните пазари по "несъпоставимо ниски цени", смятат експерти в бранша.

Освен това американските власти в последните години рязко съкратиха финансовата подкрепа за недостатъчно ефективните от икономическа гледна точка проекти за т.н. „зелена енергия".