Финансовите министри на ЕС не успяха да се споразумеят за реформа на националните правила за разходите на блока, като срещата в Брюксел се разпадна около 3 часа сутринта, без да се постигне компромис, предава "Ройтерс".

Министрите не се съгласиха по няколко технически критерия около темпото, с което страните трябва да намалят разходите, въпреки месеците на преговори за преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж, който в сегашната си версия беше смятан за твърде строг и трудно приложим.

"Тази вечер постигнахме съществен напредък в реформата на европейските бюджетни правила, по-специално благодарение на испанското председателство [на ЕС]", каза френският финансов министър Бруно Льо Мер в края на срещата. "Споразумение в Съвета трябва да е възможно преди края на годината. Продължаваме!"

Друг дипломат от ЕС беше по-малко позитивен, като каза по-рано през нощта, че "всяка от 27-те страни изрази различно мнение и различни искания" и повдигна въпроси относно начина, по който са били проведени дискусиите.

Германия и други пестеливи държави с подобно мислене настояват за по-строги правила за силно задлъжнелите страни, изисквайки от тях да намалят годишните си дефицити - разликата между разходите и приходите - с по-бързи темпове. Франция и други южни страни призоваха за по-голяма гъвкавост.

По-рано тази седмица длъжностни лица от Испания разпространиха компромисен текст, насочен към намиране на средно решение между двата лагера.

Предложението, което послужи като основа за преговори за разговорите на вечерята, изисква силно задлъжнелите страни да поддържат годишните си дефицити на около 1,5 процента от БВП и да намаляват дълга с най-малко 1 процент от своя БВП всяка година.

Но испанското посредничество се оказва недостатъчно.

"Постигнахме голям напредък днес", каза отделен дипломат от ЕС. "Това са предизвикателни преговори и ние ги достигаме."

Те казаха, че работата ще продължи "през ​​следващите дни".

Както и преди, правилата ще изискват от държавите да намалят бюджетния си дефицит до под 3 процента от БВП и да ограничат дълга си до 60 процента от БВП.

Правилата бяха спрени през 2020 г., за да позволят на страните да се борят с икономическите последици от пандемията от COVID и останаха на лед до края на тази година.

Служител на френското министерство на икономиката каза, че нов компромисен текст от Франция, Германия, Италия и испанското председателство на ЕС ще послужи като основа за нови дискусии.

Китай с план за стимулиране на икономиката си през 2024 г.

Китай с план за стимулиране на икономиката си през 2024 г.

Страната ще стимулира вътрешното търсене