Fitch Ratings заяви в петък, че държи Съединените щати под наблюдение за възможно понижаване на кредитния рейтинг, въпреки че Конгресът прие двупартийно споразумение за тавана на дълга, което ще гарантира, че правителството може да плаща сметките си навреме, съобщава Fox News.

Рейтинговата агенция заяви в изявлението си, че разглежда пълните последици и перспективите за средносрочните фискални и дългови траектории".

"Fitch вярва, че повтарящите се политически противопоставяния около лимита на дълга и спиранията в последната минута преди датата X намаляват доверието в управлението по фискални и дългови въпроси", се казва още в изявлението.

Понижаването на рейтинга може да принуди Вашингтон да плаща по-висок лихвен процент по съкровищни облигации, банкноти и бонове.

Fitch заяви, че планира да промени отрицателното наблюдение през третото тримесечие.

САЩ се спасиха от първия в историята си дефолт

САЩ се спасиха от първия в историята си дефолт

Сенатът прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг

Припомняме, че Сенатът на САЩ прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона долара, така че да се предотврати първото в историята на страната изпадане в непратежоспособност (дефолт).

Сенатът гласува с 63 гласа "за" срещу 36 гласа "против" законопроекта, който беше подкрепен от президента Джо Байдън и приет в сряда от Камарата на представителите в надпревара с времето след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Министерството на финансите предупреди, че няма да може да изплати всичките си разходи на 5 юни, в случай че Конгресът не предприеме действия дотогава.

"Избягваме дефолт тази вечер", обяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. "Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ", подчерта президентът демократ и увери, че ще го подпише като закон възможно най-скоро.

Окончателно споразумение по дълга е постигнато в САЩ

Окончателно споразумение по дълга е постигнато в САЩ

След поредна лидерска среща в неделя вечерта

Байдън участва пряко в преговорите по законопроекта с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Въпреки че този тежък проблем намери решение, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл побърза да насочи вниманието към следващата битка за бюджета.

"През следващите месеци републиканците в Сената ще продължат да работят за осигуряване на общата отбрана и за контрол на безразсъдните разходи на демократите от Вашингтон", заяви той.

Макконъл имаше предвид 12 законопроекта, по които Конгресът ще работи през лятото, за да финансира правителствени програми през фискалната година, започваща на 1 октомври, които ще изпълняват общите инструкции на законопроекта за ограничаване на дълга.