Франция ще потърси подкрепа от други страни от Европейския съюз за минимална цена на полетите в Европа в опит да намали приноса на авиационния сектор към изменението на климата, каза министърът на транспорта Клеман Бон, цитиран от Ройтерс.

Този ход, ако бъде одобрен, ще удари по авиокомпаниите, предлагащи много евтини билети.  Същвременно може да се окаже трудно такова предложение да спечели достатъчна подкрепа сред страните от ЕС, които включват островни нации, които разчитат на въздушен транспорт, както и региони с туристически сектори, подкрепяни от нискотарифни полети.

Целта на Франция е да "открие дебата за справедливата социална и екологична цена на самолетния билет", заяви Бон в писмени коментари.

"Не става въпрос да умножим по десет цената на билетите. Защо? Защото има и хора, които хващат самолет веднъж в живота си, които нямат много пари - това също е свобода, средство за придвижване, което може не е запазено само за богатите", каза той.

Представители на ЕС казаха на Ройтерс, че страни, включително Нидерландия и Белгия, подкрепят идеята по принцип. По-рано Австрия вече е предлагала минимална цена, но е изправена пред правни трудности, за да я приложи, казаха служители на ЕС.

"Мисля, че това е дискусия, която трябва да проведем на ниво ЕС", каза Бон.

Спечелването на по-широка подкрепа може да се окаже предизвикателство. Разговорите между страните от ЕС относно данъците върху авиационното гориво изпаднаха в задънена улица, като някои правителства се противопоставиха на приемането на мерки, които биха могли да повишат цените за гласоподавателите преди изборите за ЕС догодина.

ЕС прилага някои мерки за ограничаване на въздействието на летенето върху околната среда. Европейските полети ще плащат по-висока цена за емисиите си на CO2 през следващите няколко години в рамките на въглеродния пазар на ЕС.

Минималната цена на билета може да наруши бизнес модела на превозвачи като "Райънер", които предлагат много ниски тарифи по някои маршрути в Европа. "Райънер" не отговори веднага на искане за коментар.

"Райънер" затвори своята база с два самолета на брюкселското летище Завентем през миналата зима, като обвини за това увеличените такси и данъци, след като Белгия въведе такса от 10 евро на пътник за полети, по-къси от 500 км, и такса от две евро за заминаващ пътник по маршрути в ЕС .

Някои индустриални групи се противопоставиха на идеята. В писмо до страните от ЕС миналата седмица Airlines for Europe каза, че минимална цена би нарушила закон на ЕС, който позволява на авиокомпаниите свободно да определят своите цени.

"Ние не подкрепяме инициативи, които биха нарушили установените права съгласно правото на ЕС за авиокомпаниите", се казва в писмото, видяно от Ройтерс.

Летище София все още догонва нивата на полети от 2019 г.

Летище София все още догонва нивата на полети от 2019 г.

13% по-малко полети до Варна и Бургас през юли в сравнение със същия месец през 2019 г.