Цената на газа в Европа при откриването на търговията днес за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 куб. метра. Това показват данните на борсата ICE.

След това цената на октомврийските фючърси в газовия хъб TTF в Нидерландия ускори ръста си до 1031,3 долара за 1 000 кубически метра, общото покачване на цената на газа от началото на деня надхвърли 11%. Въпреки това към настоящия момент цената на газа леко се коригира и е около 1010 долара за 1000 куб. м, като въпреки това продължава да бъде на исторически високо равнище.

Цената на ноемврийските фючърси в хъба TTF в момента достигна почти 1040 долара за 1000 куб. метра.

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената само за ден подскочи с цели 20 процента

Експерти по-рано допуснаха, че цената на газа в Европа може да достигне 1000 долара за 1000 куб. метра при определени условия.

Председателят на управителния съвет на руската държавна корпорация "Газпром" Алексей Милер заяви, цитиран от ТАСС, че силно намалелите количества газ в хранилищата в Европа и нарастващото търсене на газ са довели до факта, че цените на този вид гориво в Европа са счупили рекорди и може да надхвърлят стойностите си в близко бъдеще.

Сергей Комлев, началник на управлението за структуриране на договорите и ценообразуването на "Газпром експорт", отбеляза, че доставките на тръбопроводен газ от Русия за Европа през 2021 г. се намират на исторически връх, а "Газпром" е увеличил производството на газ с 18,4% на годишна база. В същото време европейският пазар на газ през първата половина на 2021 г. се сблъска с изтичане на втечнен природен газ (LNG) към пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион и Южна Америка, като делът му във вноса спадна от 41,5% на 31%. В абсолютни стойности доставките на втечнен природен газ в Европа през този период са намалели с 10,74 млрд. куб. метра (или на 15,9%).

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

Цената на газа в Европа през последните дни стигна рекордни равнища