Германия и Дания подписаха споразумение за свързване на парк с капацитет поне 3 гигавата за производство на вятърна енергия на датския остров Борнхолм към континента до началото на 2030 г., съобщи германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

"Проектът създава основата за бъдещ внос на зелена електроенергия в Германия и прави нашите доставки на електроенергия по-евтини, по-безопасни и по-независими от изкопаемите горива", каза германският министър на икономиката Роберт Хабек в изявление.

Съгласно споразумението 2 гигавата ще бъдат предадени към Германия и 1,2 гигавата ще отидат към континентална Дания, се казва в изявлението.

Миналия месец лидери от седем държави от Европейския съюз, включително Франция, Германия и Холандия, заедно с държавите извън ЕС Норвегия и Великобритания, обещаха да ускорят разширяването на вятърните паркове, да разработят "енергийни острови" или свързани обекти за възобновяемо производство в морето - и работа по проекти за улавяне на въглерод и възобновяем водород в региона.

И Гърция залага на офшорни вятърни паркове

И Гърция залага на офшорни вятърни паркове

Атина подкрепя зелената енергия