Германия ще се придържа към позицията си и няма да даде разрешение за довършване на строителството на газопровода "Северен поток 2". Тя няма да подкрепи и намаляването на санкциите, дори ако цените на енергията продължат да растат.

Това е заявил говорител на германския канцлер Олаф Шолц днес, цитиран от Der Standard.

"Предстоят ни трудни месеци", каза говорителят, "но е ясно, че сме твърдо на страната на Украйна, както и зад санкциите, които договорихме с Европейския съюз и международната общност."

Коментарът се явява и отговор на заявката, която даде миналата седмица бившият канцлер Герхард Шрьодер.

Малко преди това руският президент Владимир Путин на първата си и единствена засега външнополитическа визита след началото на войната в Украйна, от Иран заяви същото - че ако Европа иска природен газ, то трябва да помни, че освен "Северен поток 1", има и "Северен поток 2".

Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

В Съвета на ЕС започна писмената процедура по приемане на регламента за намаление на потреблението на газ

Припомняме, че от повече от месец и Германия е с намалени доставки на природен газ от Русия, въпреки че след промяната на изискуемата от "Газпром" схема на плащане на природния газ, страната започна да плаща. Така избегна пълно спиране на газа, както се случи с България и Полша. Въпреки това газопроводът "Северен поток 1" работи едва на 20% от капацитета си, като така от юни месец започнаха да намаляват доставките не само за Германия, но и за Франция, Австрия и други централноевропейски страни. Намалено бе подаването и към Италия, Гърция и други европейски страни.

Русия: Санкциите пречат на газовите доставки по "Северен поток"

Русия: Санкциите пречат на газовите доставки по "Северен поток"

Кризата се задълбочава

Като причина за ограничените доставки газопровода "Северен поток 1" Русия посочи липсващата турбина, която бе на ремонт в Канада. Днес от компанията Siemens Energy, която отговаря за поддръжката заявиха, че турбината все още не е доставена в Русия. Тя се намира за временно съхранение в Германия.

"Дискусиите с руския клиент продължават", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Брух в конферентен разговор с журналисти в понеделник. "Турбината все още е в Германия. Все още се обсъжда дали може да бъде изпратена."

Припомняме и че след като на 24 февруари Русия започна война срещу Украйна, германското правителство, което преди това подкрепяше проекта "Северен поток 2", прекрати процедурата по сертифициране на газопровода.

Руският тръбопровод "Северен поток 2" беше построен с цел да бъде заобиколена Украйна при доставките на руски газ. Правителството на предишната канцлерка Ангела Меркел неотклонно се застъпваше за проекта, въпреки предупрежденията, че след като той бъде завършен руският президент Владимир Путин може да започне война срещу Украйна. 

На 1 март, седмица след нахлуването на Русия в Украйна, компанията Nord Stream 2 AG - оператор на газопровода "Северен поток 2" фалира, като към момента на фалита единственият акционер в проекта бе руската държавна компания "Газпром".