Германското правителство е успяло да балансира бюджета си през 2014 година за първи път от 1969 година. Това обяви днес финансовото министерство на страната, цитирано от „Франс прес".

Първоначално правителството беше предвидило малък бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро (7,7 милиарда долара) за 2014 година. Но благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви при изплащането на дълга Берлин е успял да завърши годината без нови заеми.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обеща да се постигне тази цел през 2015 година и балансираният бюджет да стане норма за Германия.

Опозиционните партии и много икономисти вярват, че „черната нула" е фетишизирана и в действителност не помага на икономиката, която се нуждае от инвестиции за растеж.

По отношения на общия дълг Германия все още е над определения от Маастрихтските условия за еврозоната таван от 60% от БВП. В края на 2013 година дългът на държавата беше 2,15 трилиона евро, което е равно на 78% от БВП. Шойбле очаква дългът да бъде сведен под 60% до 2024 година.