Страните от Европейския съюз (ЕС) в петък не успяха да се споразумеят за нови санкции върху доходоносния за Русия втечнен природен газ.

Това съобщава Politico, като цитира шестима дипломати от ЕС.

Германия торпилира сделката в навечерието на международната мирна конференция за Украйна в събота.

Същността на пакета беше да се забрани на страните да реекспортират руски втечнен природен газ от пристанищата на ЕС и да финансират планирани арктически и балтийски LNG терминали.

ЕС ще продължи да съкращава вноса на руски газ

ЕС ще продължи да съкращава вноса на руски газ

Нови санкции срещу "Газпром"

"Преди време казваха, че винаги трябва да обвиняваме Унгария - а сега това е Германия", каза дипломат, запознат с дискусиите по пакета, имайки предвид навика на Унгария да блокира предишни пакети от санкции.

Белгия, която в момента председателства преговорите на страните от ЕС, беше принудена да раздели разговорите по пакета на две отделни дискусии на фона на германската опозиция срещу новите санкции срещу Беларус.

Последното блокиране на Германия дойде, когато лидерите на Г-7 проведоха разговори на върха в Италия, към които се присъединиха висши служители на ЕС. Очакваше се те да издадат силно изявление относно търговията с Китай, което също да критикува Пекин за предоставянето на така нареченото оборудване с двойна употреба, което подпомага агресивната война на Русия срещу Украйна.

Санкциите трябва да бъдат 14-ият пакет, подкрепен от страните-членки на ЕС, откакто започна войната в Украйна през февруари 2022 г.

Берлин се притеснява от разширяването на мярка, която ще принуди компаниите от ЕС да гарантират, че клиентите им не могат да продават стоки на Москва.

Преди това така наречената клауза за забрана на Русия се прилагаше само за огнестрелни оръжия, артикули на бойното поле и стоки с двойна употреба, които имат както военно, така и гражданско приложение. Германия се притеснява, че малкият ѝ бизнес ще пострада, ако това се разшири до по-цивилни продукти, като химикали или машини за металообработка.

Европейската комисия (ЕК) преговаря с германското канцлерство, за да убеди Берлин да вдигне ветото си, според един от европейските дипломати.

Задържането идва в резултат на разрива в трипартийната лявоцентристка коалиция на канцлера социалдемократ Олаф Шолц. Другите две партии са Зелените и либералните Свободни демократи.

До петък следобед германският външен министър Аналена Бербок все още не можеше да каже дали Берлин ще подкрепи пакета. На пресконференция Баербок открито призова за повече санкции срещу Беларус.

"Трябва да предприемем по-строги действия срещу заобикалянето на санкциите, на които сме свидетели през последните месеци, каза Баербок, чиито Зелени подкрепят по-строги санкции. И това се отнася преди всичко за Беларус.

Междувременно Берлин е срещу затварянето на вратичка, която би позволила стоки от висок клас, включително луксозни автомобили, да преминават транзитно от Беларус към Русия, принуждавайки Белгия да започне отделни преговори в опит да ускори сделката.

Швеция иска ембарго върху доставките на руски газ и нефт

Швеция иска ембарго върху доставките на руски газ и нефт

ЕС подготвя нов пакет от санкции

ЕК не можа да потвърди дали участва в преговори. Германското канцлерство не е отговорило веднага на искането на POLITICO за коментар.