Слаб икономически растеж, висока инфлация, спадащи реални доходи - малко преди изборите Русия е в трудно положение. Бизнес моделът на Путин вече не работи, пише германското бизнес издание "Ханделсблат".

На конгрес на своята партия "Единна Русия" Путин прогнозира силен партиен резултат на изборите за Държавна дума, които се провеждат от петък до неделя, той избра да играе на сигурно. Путин наскоро подписа указ за предоставяне на всеки един от 43,4 милиона пенсионери на еднократна сума от 10 хиляди рубли, което се равнява на 117 евро.

С втория указ руският президент раздаде по 15 000 рубли на милиони военнослужещи, служители на Министерството на вътрешните работи и правоохранителните органи - които също се наричат" силоваци ", защото се считат за най-важния стълб на режима на Путин в страната от затворения опозиционен лидер Алексей Навални.

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

Днес е последният трети ден от вота

Русия спешно се нуждае от нова икономическа политика, но няма избор между алтернативи.

Дмитрий Тренин, бивш полковник от Червената армия в ГДР и настоящ анализатор в московския клон на американския "Фонд Карнеги" обобщава: "Русия е в състояние на конфронтация със Запада и ще остане в това състояние още дълго време".

Сега има откъсване от Запада. Министерството на промишлеността на Русия наскоро забрани на правителствените агенции да купуват чужди компютри, сървъри, друга микроелектроника и осветително оборудване. На големите руски корпорации също беше забранено да купуват чужд софтуер от Microsoft или SAP от 2024 г.

Сигнали за масови нарушения на изборите в Русия

Сигнали за масови нарушения на изборите в Русия

ЦИК съобщи за 3 кибер атаки

Русия също иска да стане независима от долара. Централната банка значително намали дела на американската валута в своите резерви, а Фондът за национално благосъстояние (NWF), в който държавата събира излишните приходи от износа на петрол, ще намали делът на долара от 35% до нула процента, заяви вицепремиерът Антон Силуанов, отговарящ за финансите.

Валутните резерви на Централната банка на Русия възлизат на еквивалента на 620 млрд. долара. Други 190 млрд. долара (което съответства на 12,1% от БВП) се държат от Фонда за национално богатство. Главният глобален стратег на голяма американска банка "Морган Стенли" Ручир Шарма описва ситуацията като "руска крепост".

Икономистите обаче критикуват, че Москва използва само приходите от износ на стоки за натрупване на валутни резерви, вместо окончателно да увеличи потенциала си за растеж. "Необходима е по-експанзивна фискална политика", казва Василий Астров, руски експерт във Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW). Институтът изчислява, че руската икономика ще нарасне с 3,5% тази година и 3% през 2022 г. Това е изненадващо малко за развиващ се пазар, възстановяващ се след спада, предизвикан от COVID пандемията през 2020 г.

Опозиционери в Русия обвиниха Google и Apple в превиване на врат пред цензурата

Опозиционери в Русия обвиниха Google и Apple в превиване на врат пред цензурата

"Срамна проява на политическа цензура"

Руски икономисти дори говорят за изгубеното десетилетие. Сегашният икономически модел е изчерпан.

Това обаче не стряска Кремъл. Единствената му опора е износа за Китай. Ако преди Русия изнасяше нефт, въглища и газ за Европа, то сега същите енергийни трасета се насочват към Пекин. Това е за сметка на руската природа, заключва "Ханделсблат".

Той припомня, че със своите 27% от ваксинираното население е ясен тест за доверието на руснаците към руската корона ваксина.