Ръководителят на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц предупреди за вероятността от борба за разпределение на газ в Европа на фона на намаляване на доставките по Северен поток. Това съобщи в понеделник на сайта си Die Welt.

"Важно е след обявяването на второ ниво на тревога от федералния министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек да последва конкретен график на разпределение на газ, договорен в рамките на ЕС, каза Мерц. Вероятно е да има сериозни конфликти в рамките на ЕС за разпределението на газ - както през 2015 и 2016 г., когато имаше бежанска криза", каза още той. В същото време Мерц предупреди срещу спекулации за прекъсване на доставките на руски газ.

Германия регистрира първи експортен дефицит от над 30 години

Германия регистрира първи експортен дефицит от над 30 години

Външнотърговски дефицит от почти 1 млрд. евро - психологически удар върху най-голямата икономика в Европа, която се гордее със силните си експортни индустрии

На 1 юли Nord Stream AG потвърди временното спиране на двете линии на Nord Stream от 11 до 21 юли поради годишен планов ремонт. Превантивните работи са планирани предварително, а графикът за тяхното изпълнение е съгласуван и съгласуван с партньорите в транспортирането на газ нагоре и надолу по веригата, отбелязват от компанията.

Цените на газа в Европа, според базираната в Лондон борса ICE, в понеделник надхвърлиха 1700 долара за хиляда кубически метра за първи път от март, а до вечерта се доближиха до 1800.

Цената се повиши с повече от 13% през деня.

"Газпром" иска и втечненият природен газ да се плаща в рубли

"Газпром" иска и втечненият природен газ да се плаща в рубли

Предложението идва, след като Русия пое контрола върху завода "Сахалин-2"