HSBC ще съкрати 50 хиляди работни места и ще продаде дейностите си в Бразилия и Турция, съобщиха от банката, цитирана от СиЕнЕн.

Промените са част от голям план за преструктуриране на банковата институция, който има за цел да спести 5 милиарда долара годишно на банката до 2017 година.

Банката продава активите си в Бразилия и Турция и ще съкрати 25 хиляди души. В допълнение други 22-25 хиляди работни места ще бъдат закрити в банката, което трябва да сведе общия персонал до 208 хиляди души. Като част от предишни планове за преструктуриране с цел намаляване на разходите, HSBC вече съкрати близо 40 хиляди души между 2011 и 2014 година.

Банката също обяви, че ще наблегне на онлайн банкирането и самообслужването, което ще й позволи да затвори 12% от клоновете си. Някои от банковите операции ще бъдат преместени в райони с ниски разходи, а 75% от софтуерното развитието ще бъде насочено към Китай и Индия.

Банката се очаква да разкрие повече подробности по време на конферентен разговор с инвеститори по-късно днес. Трябва да се реши дали централата на банката да бъде преместена от Лондон в Хонконг до края на годината.