Българските компании виждат в Турция изход от проблемите по веригата за доставки, възникнали след пандемията COVID-19.

Пандемията прекъсна потока от стоки от страните от Далечния изток към България, която сега се опитва да преодолее този проблем чрез сътрудничество с турски компании, коментира в. "Хюриет".

Неотдавна се проведе срещата "Bulgaria Sourcing from Türkiye", координирана от турското министерство на търговията и Асоциацията на износителите в Истанбул, за да се срещнат български и турски компании.

"В България работят 2200 турски компании, в които са заети 50 000 души", каза Бурхан Неммутлу, председател на Българо-турската търговска камара (BULTİŞAD), като отбеляза, че ще бъдат организирани още такива срещи.

Размерът на двустранната търговия достигна 6,5 млрд. долара през миналата година, като износът на Турция за България възлиза на 4 млрд. долара, според Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически отношения (DEİK).

Обемът на търговията между двете страни, който през първите девет месеца на 2022 г. е нараснал с 22% на годишна база, се очаква да достигне 8 млрд. долара в края на годината, допълва той.

"Целта за достигане на търговски обем от 10 млрд. долара може да бъде постигната за две години", посочи Саръбекир.

Той отбеляза, че 2 милиона камиона доставят стоки за Европа през България всяка година.

Съществува огромен търговски потенциал между двете страни, но той не се използва пълноценно, заяви Бойко Таков, изпълнителен директор на българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП), като призова турските фирми да присъстват на бизнес форум, който ще се проведе в Бургас през февруари.