Най-голямата хранителна компания в света „Нестле" изтегли от търговската мрежа в Италия и Испания тестени изделия с говеждо месо, предаде АФП.

Това става след като проверки са установили наличие на конско ДНК над 1 % в изследваните продукти. Става дума за равиоли и тортелини, които ще бъдат изтеглени от пазара на Италия и Испания. Във Франция ще бъде изтеглена лазаня болонезе.

„Нестле" е поредната компания, която е засегната от скандала с конското месо.

Преди дни стана известно, че около 750 тона конско месо е продадено в 13 европейски страни вместо телешко. Тези данни са публикувани от френската Главна дирекция на конкуренцията, потреблението и борбата срещу измамите (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes - DGCCRF), която работи в рамките на Министерството на икономиката и финансите на Франция.

От проверката е станало ясно, че френската компания "Spanghero" която е основен доставчик на месо за шведския производител на замразени храни "Findus" "в продължение на половин година е купувала 25-килограмови парчета месо", което според митниците декларации е било конско. Посредник в тези сделки е фирмата Draap Trading, регистрирана в Кипър.

От 750-те тона месо, 550 тона са били доставени на базирана в Люксембург френска компания „Comigel", съобщава DGCCRF. Продуктите са били с етикет: "говеждо месо с европейски произход". В хода на проверката е станало ясно, че бар-кодът върху етикета е за конско месо.

„Comigel" е доставил това месо до 28 компании в 13 европейски страни", заяви директорът на DGCCRF Натали Омобоно.