Полша иска от Европейската комисия да намери решение и механизъм за контрол и последващ транспорт за украинския износ на зърно.

В писмото до комисията ще бъде отправен призив за предприемане на "всички възможни мерки, включително квоти и защитни мита", за да се ограничи вносът на украинско зърно в Полша и други съседни държави.

Полша е готова да подкрепи транспорта до Африка, но трябва да следим и ситуацията на пазара в Полша, заяви в четвъртък говорителят на правителство Пьотр Мюлер, цитиран от Der Standard.

Фермери както у нас, така и в Полша, протестират от дни, оплаквайки се, че износът на евтино украинско зърно е довел до рязък спад на цените. Това се случва няколко месеца преди началото на жътвата и има опасения, че зърното в складовете няма да може да се подмени и съответно да се поеме вътрешното производство от тази година. Българските производители говорят директно за внос.

Зърнарите протестират и след срещата си с Радев

Зърнарите протестират и след срещата си с Радев

Според тях с 20 пъти се увеличил вносът към България

След началото на войната Полша и други страни от региона предлагат помощ за транзита на украинско зърно към трети страни, тъй като Русия блокира търговските пътища по море още в началото на войната. Но последващият транспорт се оказа проблем.

От Комисията заявиха, че помощта вече е на разположение на страните, граничещи с Украйна, и че работата продължава. Комисията е наясно с последиците от увеличения внос от Украйна на пазара на ЕС, като в момента се говори и за повторно въвеждане на мита за някои стоки от Украйна.

Украинско зърно се изнася и по договорения коридор под контрола на Русия и през Черно море от три пристанища, потокът от кораби обаче остава затруднен. Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и в момента тече второто удължаване на срока.