Съветникът на руския президент Путин по икономическите въпроси Андрей Иларионов е подал оставка, съобщават руските агенции.

Той е на тази длъжност от април 2000 година.

От 1993 година Иларионов е шеф на групата за анализ и планиране към премиеира на Русия.
През 1994 година той оглавява и Института по анализ на икономиката.

Причината, посочена от икономиста, е невъзможност да влияе на политиката на Кремъл и накърняване на репутацията, вследствие на длъжността си като съветник.

Досега, докато все още имаше възможност да върша нещо, включително и да говоря, аз смятах за важно да стоя, но вече това не е възможно, подчертава Иларионов, цитиран от ГазетаРу.

Според икономиста изменението на икономическата политика и модел, измененият политически режим и появата на корпоративен модел на държавата са сред основните причини за неговата оставка.

Преди шест години, идвайки на тази длъжност, аз посветих работата си на създаването условия за увеличаване икономическата свобода в Русия, казва още Иларионов.

За тези години обаче ситуацията коренно се промени, промени се целият политически режим, заявява Иларионов и подчертава – едно е да работиш в сравнително свободна страна, каквато Русия бе преди 6 години, съвсем друго е - когато страната вече не е политически свободна.

Заедно с политическите промени, Иларионов отбелязва и различната икономическа политика, чийто модел се е оформил, по думите му, като корпоративен с участието на държавни корпорации, които в качеството си на държавни по статут и название, на първо място се ръководят от собствените си интереси.

А аз на работа в такава държава не съм постъпвал и договор с нея не съм сключвал, добавя видният икономист.