След три месеца на лек спад, инфлацията във Великобритания се ускори отново през февруари, като се противопостави на очакванията и засили натиска върху Bank of England да увеличи лихвените проценти, показват данни, публикувани от Службата за национална статистика на Обединеното кралство, цитирана от европейската редакция на американския вестник "Политико".

Индексът на потребителските цени се повиши с 10,4% през февруари спрямо 10,1% през януари. Според проучване на Ройтерс преди публикуването на съобщението анализаторите очакваха Обединеното кралство да остави зад гърба си двуцифрените нива на инфлация, като прогнозираха спад до 9,9 процента. Инфлацията в Обединеното кралство достигна връх от 11,1% през октомври миналата година.

Централната банка на Англия трябва да обяви следващото си решение за лихвените проценти в четвъртък. Анализаторите очакваха ново повишение на лихвените проценти, но неотдавнашните сътресения на финансовите пазари предизвикаха спекулации, че политиците може да задържат лихвите. Но неочакваният скок в инфлацията сега може да наклони везните в полза на по-нататъшно затягане на лихвените проценти.

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

Очакват средни нива на инфлацията от 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.