Испанският премиер Педро Санчес призова азиатските страни да отворят пазарите си за западни компании, съобщава "Ройтерс".

За да процъфтява двустранната търговия, трябва да се създаде регулаторна рамка, позволяваща на местни и чуждестранни компании да се конкурират на равни начала, посочи той в реч по време на икономически форум в Китай.

"Това означава изравняване на условията за игра и осигуряване на пълна реципрочност между партньорите. Това означава отваряне на Изтока, така че Западът да не се затваря в себе си", подчерта Санчес.

Той заяви, че не е необходимо отношенията между Европа и Китай да бъдат конфронтационни и прибягването до протекционизъм би представлявало "връщане към миналото".

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Тя припомни за зависимостта от руската енергия

Лидерите на ЕС обсъждат премахването на ограниченията върху държавната помощ в областта на зелените технологии, за да противодействат на конкуренцията от Съединените щати и Китай.

Европейската комисия предложи разхлабване на правилата за държавна помощ за инвестиции във възобновяема енергия, декарбонизираща индустрия, водород или превозни средства с нулеви емисии, отчасти в отговор на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ.

Освен това Европа иска нейните компании да заемат позиции в сектори като соларни панели, лопатки на вятърни турбини и акумулатори за превозни средства, чийто пазар е доминиран с над 50% от китайски производители.

Европейските пазари като Испания са широко отворени за китайски компании и затова очакват Китай да отвърне със същото, подчерта Санчес. По негови думи сътрудничеството може да бъде взаимно изгодно. Испанският премиер даде за пример сътрудничеството между китайски и испански инженерни и енергийни компании в Латинска Америка.

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

Евролидерите подкрепят обновяване на единния пазар и опростени регулации