Бюджет 2013 ще бъде фокусиран върху съкращаване на разходите, вместо вдигане на данъците.

Това заяви вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария на брифинг във връзка със закъсалата икономика на страната и планираните извънредни мерки за бюджета, съобщава Ройтерс.

Тя изтъкна, че Испания планира 43 нови закона за укрепване на икономиката, също ще бъдат приети нови мерки за реформиране на публичната администрация и трудовия пазар.

Вицепремиерът подчерта, че реформеният план има за цел да изпълни исканията на партньорите от ЕС.

Освен това испанското правителство е одобрило постановление за договаряне на работните заплати, стимули за енергоспестяващи превозни средства.

Други приети ключови промени са: 12% орязване на правителствените разходи; нов независим орган за наблюдение на правителствените финанси и увеличаване на пенсиите чрез изтегляне на 3 милиарда евро от резервния пенсионен фонд.

Eдинствените области, в които разходите ще се увеличат за 2013 година, са пенсиите, студентските стипендии и лихвените плащания.

Според бюджетния план Испания ще редуцира дефицита до 4.5% от БВП следващата година от 6.3%.

С новите реформи се очаква Мадрид да спести 39 милиарда евро. Също не е изключено страната да поиска финансова помощ от Еврозоната на фона на влошаващата се икономика и високата безработица - 25%.