Италианският министър на индустрията Федерика Гуиди обяви, че проектът „Южен поток" вече не е приоритет, отбелязва EurActiv.

Планът за изграждане на проекта, който е на стойност 40 милиарда долара и трябва да доставя руски газ, покриващ 15% от европейските нужди чрез заобикаляне на Украйна, разделя държавите в Европейския съюз и не е одобряван от ЕК.

Италия е една от държавите, които трябваше да се възползват от газопровода. Италианската петролна компания Eni участва в проекта.

„Полезна инфраструктура, но може би вече не е в списъка с приоритетите", каза Гуиди пред журналисти в Рим. „Дори ако от една страна помага за диверсифициране на транзита на газ, от друга страна от гледна точка на доставките има някои критични точки", подчерта министърът.

Източници от ЕС казаха, че проектът е „мъртъв" след анексирането на Крим от Русия.
Според ЕК двустранните споразумения между Русия и страни членки на ЕС за проекта нарушават законите на съюза.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Унгария потвърждава всичките си ангажименти за изграждането на „Южен поток", предаде ТАСС.

Днес страните потвърдиха всичките си ангажименти за „Южен поток", подчерта Лавров.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто каза след среща с Лавров, че проектът ще диверсифицира енергийните коридори и Будапеща се надява да се възобновят преговорите между Москва и Брюксел за изграждането му.