Казахстан забрани вноса на бензин и дизелово гориво от Русия за периода между 5 март и 20 април 2015 г. Страната предприема мярката, за да защити собствения си пазар от излишък на гориво, съобщават от Министерството на енергетиката в Казахстан, цитирани от The Times of Central Asia.

Министерството заяви, че през 2015 г. Казахстан планира да внесе 1,1 млн. тона безмитен бензин и 760 000 тона дизелово гориво от Русия. Въпреки това през януари и февруари вносът на гориво от Русия превиши нуждите на казахстанския пазар. Само през януари в Казахстан били доставени 182 000 тона руски бензин, два пъти над планираното.

Властите в Казахстан по-рано заявиха, че складовете за горива в страната са претъпкани с руски петролни продукти, които значително са намалили цената заради отслабването на руската рубла в сравнение с казахстанското тенге.

Министерството на енергетиката и националната петролна и газова компания „КазМунайГаз" изразиха опасения, че евтиният руски бензин може да доведе до спиране на производството на гориво от казахстанските петролни рафинерии.

Енергийният министър Владимир Школник заяви през февруари, че след 2016 г. страната ще може да задоволява пазара си изцяло със собствен бензин и дизелово гориво.

По неговите думи, след модернизирането си казахстанските рафинерии ще увеличат производството на петрол с 29,4 %, от днешните 14,5 млн. тона до 18 млн. тона годишно.

Според министъра производството на най-разпространения бензин А-92 ще се увеличи от настоящите 12 % до 21 %. А продукцията на А-95 и А-98 ще нарасне от днешните 0,7 % до 10 %.

Сега Казахстан има три петролни рафинерии - в Атирау, Павлодар и Шимкент.