Киев ще възобнови вноса на белоруска електроенергия от 1 ноември. Според резултатите от търга, който се проведе в сряда, публикувани на сайта на Укренерго, украинската държавна компания Енергоатом e закупила 885 от наличните 900 MW мощности от Беларус през ноември. Други 15 MW са били придобити от украинската компания Electro Community.

По-рано Министерството на енергетиката на Украйна заяви, че Киев няма да възобнови вноса на електроенергия от Русия и Беларус от ноември, тъй като има достатъчно запаси от въглища. По-късно обаче от ведомството обявиха, че запасите ще стигнат само за пет до шест дни работа.

Брюксел увери Украйна: ЕС се опитва да осигури доставки на газ за страната

Брюксел увери Украйна: ЕС се опитва да осигури доставки на газ за страната

Реверсивни газови потоци биха могли да дойдат от Словакия

През есента на 2019 г., след четиригодишно прекъсване, Украйна възобнови доставките на електроенергия от Русия. Въпреки това през април 2020 г. енергийният регулатор забрани подобен внос. На 29 септември 2021 г. Националната комисия за държавно регулиране в областта на енергетиката и комуналните услуги удължи забраната за внос на електроенергия от Русия и Беларус до 1 ноември.

През февруари украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев планира да се изключи от беларуската и руската енергийна система до края на 2023 г. и да се интегрира в европейската.

Украйна ще помага на Молдова с газ

Украйна ще помага на Молдова с газ

Изостряне на енергийната криза