Преговорите между Египет и Кипър за строителството на подводен тръбопровод в Източното Средиземноморие изглежда са достигнали до положителен резултат, като това е част от съвместните усилия за комерсиализиране на количествата газ, открити край бреговете на двете страни, съобщават кипърските медии.

Според информацията още днес ще бъде подписано споразумение.

Отбелязва се, че Никозия и Кайро са се договорили да започнат строителството на този тръбопровод, за да създадат единна зона за сигурност и мрежа от партньорства в Източното Средиземноморие.

Този тръбопровод ще започне от морето в кипърската изключителна икономическа зона, пренасяйки природния газ от Кипър до Египет, който разполага с необходимата инфраструктура за преработката и превръщането му във втечнен природен газ (LNG), като целта е да го изнася за Европа.

Стартът ще бъде даден с кипърското газово находище "Афродита".

"Това е взаимноизгодно споразумение не само за Кипър и Египет, но главно за Европа", коментира Тарек ел Мола, който е министър на петрола и минералните ресурси на Египет.

Напомня се, че италианската енергийна компания ЕНИ, американският гигант ExxonMobil и френската "Тотал" са активни в Кипър.

Египет междувременно постигна споразумение с холандската компания "Шел" и малайзийската "Петронас" за проучване на район западно от река Нил на стойност 1 млрд. долара, като ще бъдат извършени общо 12 сондажа за откриването на потенциални петролни и газови полета.

Този ход е част от по-големите опити на Египет да се превърне в регионален енергиен хъб, фокусирайки се основно върху втечнения газ, особено след откриването на залежи от ЕНИ, което привлече международни инвестиции и геостратегически интерес.